Várandós Felkészítés

Felkészítés a Várandósság Alatt

Mikor kezdj el készülni a szoptatásra, a babád gondozására?

Amikor megtudod, hogy kisbabát vársz, nagyon intenzív érzéseket érezhetsz. Az első trimeszterben tudatosodik, hogy valóban megváltozik valami az életedben. A tested működése is jelzi, hogy áldott állapotban vagy. Egyes kismamáknak nehéz ez az időszak, mert rosszullétek kísérik, mások fittnek és erősnek érzik magukat.  Egy új élethelyzet elfogadása és a jövő tervezése kezdődik el.

A második trimeszterben már láthatóvá válik, ahogy kisbabád növekszik a pocakodban és ezt tudtodra is adja, amikor elkezd mozogni. Érezheted, hogy egyre közelebb kerülsz a babádhoz és már a szoptatás gondolata is megfogalmazódik. Ez az időszak a legmegfelelőbb arra, hogy felkészülj a szoptatásra és a babagondozásra, hiszen a harmadik trimeszterben már a szülés körül forognak a gondolatok. Visszatér a kezdetben is megjelenő érzelmi labilitás, hiszen fel kel készülni arra, hogy megint változás jön, kezdődik egy új élet a babáddal.

 

Hogyan készülj a szoptatásra és a babád gondozására?

Bármilyen furán is hangzik, de a szoptatásra felkészülés önmagunk megismerésével kezdődik.

Gondolj bele, hogy láttál-e már szoptató nőt? Milyen kép jelenik meg benned, ha a szoptatás szót hallod?

Ha teheted, ülj le édesanyáddal beszélgetni arról, hogy neki milyen tapasztalatai vannak a szoptatásról, meddig szoptatott téged, milyen volt, amikor kisbaba voltál?  Beszélj barátnőkkel, akik szoptatták a babájukat. Beszélj a pároddal az elképzeléseidről.

Beszélgess szakemberrel. A védőnőd sokat segít abban, hogy felkészülten várd a kisbabádat. A védőnői segítség mellett érdemes szoptatási tanácsadóval is beszélgetned, akitől részletes tájékoztatást kapsz a szoptatásról, a tejtermelésről, a babád szükségleteiről.

Ismerd meg a helyet, ahol szülni szeretnél. Miért fontos ez? Egyrészt mert ha ismerős a hely, nagyobb biztonságban érzed magad. Másrészt, ha megfogalmazódott benned, milyen módon szeretnél szülni és a szülés utáni időszakot eltölteni, megnézheted, hogy tud megvalósulni, azon a helyen, amit választottál.  Érdemes megkérdezni,  lehetséges-e  a bőr-bőr kontaktus a szülés utáni órákban? Tudják-e biztosítani, hogy együtt lehess a babáddal a kórházi tartózkodás alatt? Ott lehetsz-e vizsgálatoknál és a babád fürdetésénél? A várandós felkészítéseken sok hasznos információt hallhatsz ezekben a témákban, a szülőszoba látogatás alkalmával pedig megismerkedhetsz a szülőszobával és az gyermekágyas résszel.

Czink Beáta

Laktációs Tanácsadó