Babagondozás

Válaszkész Gondoskodás

 

Több mint két évtizede segítem a családokat az egymásra hangolódásban, a gyermekük gondozásában.

Gyermekápolóként megtapasztaltam, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben van egy édesanya a kórházi tartózkodás során, s mennyire fontos, hogy már az első lépéseknél megkapja a számára fontos információkat, fizikai, lelki támogatást.

Életre szóló emlékké válnak az első napok, amik jelentősen befolyásolják az anya-baba kapcsolatot akár negatív, vagy pozitív irányban.

 

Czink Beáta

Laktációs Tanácsadó

 

Felkészültél?

Vigyázz… Kész, Rajt! Itt a Babád a kezedben!

Együtt voltatok kilenc hónapig, s most mégis bizonytalan vagy abban, mit csinálj a babáddal?  Elméletben felkészültél a babád gondozására, de a gyakorlatban mégsem olyan egyszerű a gondoskodás?

Mire van szüksége a babáknak megszületés után? Mi történik a kórházban veletek? Hogyan tudod őt segíteni, hogy megszokja a kinti világot?

Azt tudnod kell, hogy a babádnak Rád van szüksége a szülés után is. Rövid ideig megpihenhet apa biztonságot adó karjaiban, de mihamarabb szeretne ismét veled lenni és boldogan szopizni.

Az első órák:

Nem véletlen az elnevezés: ARANYÓRA (ami inkább kettő, vagy három)

De mi segít a babának, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott élethelyzethez? Gondolj csak bele! Eddig ott volt a méhed ringató vizében, csendben, sötétségben, a szívdobogásod békéjében.

Megszületés után hirtelen fények, erős hangok, hideg veszi körül. Védelmet keres. Téged!  A köldökzsinór és a tested tápláló, védő anyagai megszűnnek számára. Helyette megérkezik egy ismeretlen, idegen anyagokkal teli világba.

Ha még a köldökzsinór elvágása előtt a hasadra teszik őt, betakargatva a hátát, fejecskéjét, könnyebb lesz neki az alkalmazkodás. A tested védelmezi őt.

Az aranyórának több fázisa van. Megérkezés után az első légvételnél a legtöbb baba felsír.  Aztán a következő percekben picit pihen, majd egyre érdeklődőbbé válik. Apró kezecskéjét (amin érzi a magzatvíz illatát) a szájához veszi, majd odaérinti a bőrödhöz. Néha megpihenve, majd új erőre kapva indul el a melled irányába, ahol a védelmet adó, tápláló kolosztrumot (előtej) találja. A kezecskéjével összekent testeden a magzatvíz illata segíti őt, hogy rátaláljon a melledre.

Körülbelül 40 perc alatt kúszik oda a mellbimbódhoz. A várandósság alatt sötétebb színűvé vált bimbóudvar szintén segíti őt a tájékozódásban. Először nyalogatja, ízlelgeti, kis kezecskéivel gyűrögeti, masszírozza a mellet, kiváltva ezzel az oxitocin felszabadulást a szervezetedben. Így segíti a kolosztrum kiürülését a melledből.

Majd az első óra végére magától rátalál a mellbimbóra és elkezdi szopizni, hozzájutva az értékes táplálékhoz. Ezután boldogan pilledtek el mindketten, s egy örökké tartó mély szeretettel teli kötődés veszi kezdetét.

A szülés utáni bőrkontaktus és az előtej támogatja a babád immunrendszerét. Segíti az ismeretlen világhoz való alkalmazkodásban. Jelentős szerepe van a korai kötődés kialakulásában köztetek és nagyban hozzájárul a szoptatás sikerességéhez.

Ha szülés után bőrkontaktusba kerültök a babáddal, az számodra is többféle jótékony hatással bír. A kimerítő szülés után a babád látványa, a szoptatás segít megnyugodni, ellazulni. Ezáltal könnyebben válik le a méhlepény a szülés után, s a vérzés is kevesebb lehet. A tested és lelked jobban rá tud hangolódni a babád táplálására, gondozására.

 

Ha az Aranyóra kimarad…

Vannak helyzetek, amikor másképp alakulnak a dolgok, s nem tudtok együtt lenni a szülés után.  Az a jó mégis, hogy később is megtapasztalhatjátok az aranyóra áldásos hatását. Késleltetett aranyórának hívják. Fontos, hogy nyugodt, békés időt töltsetek el egymással.

 

Az első napok a kórházban: hamarosan